Kopje koffie

Kopje koffie?

Op 13 juni las ik dat van alle Nederlanders de Friezen het meest gelukkig zijn. En dat terwijl Friesland op één na de armste provincie van Nederland is. Van het geld worden de Friezen dus niet gelukkig. Waarvan dan wel? Van sociale samenhang, dachten de onderzoekers. Nergens wordt zó veel vrijwilligerswerk gedaan, nergens hebben de mensen zo veel vertrouwen in elkaar. Daar wordt je gelukkig van.

“Zie je nou wel,” dacht ik. “Die Friezen hebben het begrepen. Die drinken vast heel veel koffie met elkaar.”

Ik ben erg van het samen een bakkie doen. Ook al drink ik dan zelf vaak in plaats van koffie gewoon een glaasje water. Als je samen koffie (of thee of water) drinkt, dan hoor je even bij elkaar. Je hebt het even over koetjes en kalfjes, of je hebt een echt gesprek. Je kunt even bijpraten of je hart uitstorten. Even lachen met elkaar. Wie zou daar nu niet blij van worden? En zelfs als je niemand kent: tijdens een kopje koffie maak je snel een praatje. Dan leer je elkaar toch kennen?

Koffie is een licht opwekkende drank. Het heeft een beetje een stimulerende werking. Maar dat koffie opwekkend is, komt ook omdat je er opgewekt van wordt: samen koffie drinken. Het is niet voor niets dat mensen die regelmatig koffie drinken minder depressief zijn. Dat komt niet alleen van de koffie, maar vooral ook van het gezelschap.

Nederland is kampioen koffieleut. Overal wordt koffie gedronken. Ja, bij ons in de kerk ook. Elke zondag na de dienst. Ongeveer om half elf staan de koffie en de thee klaar. Gratis en voor niets. En ook wie niet in de kerkdienst is geweest, is van harte welkom.

Zin in een bakkie? Op zondagmorgen rond 10:30 uur bent u / ben jij van harte welkom in ons Centrum, Terpstraat 40 Wieringerwerf.

Ds. Willemien Lammers.