Koororgel

NIEUW ORGEL?
In gesprek met Johan Paul de Groot.
Naar aanleiding van een bericht in “De Ontmoeting” over een orgel, wilde ik eens precies weten wat en hoe.
Ik kwam er achter dat de promotor van dit alles Johan Paul de Groot is.
Onder het van genot van een kopje bij hem thuis, vertelde hij vol enthousiasme over ‘het orgel’.
Hij vertelde dat hij, als organist, zeer regelmatig een aanbod krijgt voor een pijporgel.
Dit is helaas het gevolg van het teruglopen van gemeenteleden, waardoor verschillende kerkgebouwen hun deuren sluiten. Zo ook de kerkdeur in Schellinkhout.
De kerk wordt of is waarschijnlijk omgebouwd naar een dorpshuis. Het in principe kleine orgel is door orgelbouwer Hans Martin uit Alkmaar voorzichtig gedemonteerd en ligt op dit moment opgeslagen in een geconditioneerde loods in Enkhuizen.
Toen Johan Paul dit bericht via orgelvrienden hoorde kwam hij in actie.
Waarom juist dit orgel?
Dit orgel straalt een heel intiem karakter uit, niet alleen qua vormgeving maar ook qua klank.
Een heel ander karakter dus dan het huidige orgel. Het orgel is gebouwd in 1860 door de Engelse firma Ivemey & Cooper voor de Methodist Church te Southampton. En in 1980 overgeplaatst naar Schellinkhout.
In 1860 stond de muziek onder invloed van de Romantiek. Die stijl is in dat orgel duidelijk terug te vinden. In Alkmaar staat een orgel dat net zo klinkt. En Johan Paul laat op YouTube een opname horen. Op dat moment zie ik een fonkeling in zijn ogen…
En ik moet zeggen, hoewel het geluid uit een piepklein luidsprekertje van zijn laptop komt, grijpt het ook mij.
Het zogenaamde zwelpedaal dat aanwezig is op het orgel doet wonderen.
Door middel van lamellen die open en dicht gedraaid kunnen worden, zit er een soort volume knop op het orgel. Zodat bij “Vol werk” heel zacht gespeeld kan worden. Prachtig.
Er is in onze kerk een perfecte locatie beschikbaar: op de galerij, gedeeltelijk onder de nis van de toren. (Zie artist impression). Sterker nog, in het verleden heeft op deze plek een orgel gestaan, voordat het grote orgel werd gebouwd. Op dit moment zijn op de galerij 50 zitplaatsen beschikbaar. Maar op last van de brandweer mogen er maar 25 personen plaatsnemen. Hierdoor komen een paar banken vrij voor de plaatsing van het orgel. De kleuren van het orgelfront wordt in overeenstemming gebracht met de kleuren in de kerkzaal. Het orgel wordt door de orgelbouwer Hans Martin weer opgebouwd. Omdat Hans inmiddels met pensioen is en hij het bouwen en onderhouden nog steeds erg leuk vindt, heeft hij toegezegd dat hij geen uurloon rekent. Het orgel wordt door intonateur Frans Vermeulen gestemd, waarbij de registers ook in harmonie worden gebracht. Beide orgels kunnen gelijktijdig worden bespeeld. (zelfde toonhoogte)
Johan Paul gaat verder: Ik wil als er toestemming is en een bouwkundig onderzoek is geweest, een stichting oprichten met als prioriteit de exploitatie van het orgel. Vandaaruit kunnen dan verschillende muziekevenementen georganiseerd worden. De kerkzaal wordt dan bij deze evenementen gehuurd door de stichting. M.m.v. enkele vrijwilligers kan wat hem betreft de plaatsing van het orgel in april van start gaan.